Nästa artikel
Bilfrågan: Strålar det i Volvo?
Bilfrågan

Bilfrågan: Strålar det i Volvo?

Publicerad 10 september 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
I äldre Volvomodeller var batteriet placerat baktill med enbart en pluskabel fram till motorrummet, vilket gav hög strålning.
”Jag läste att V70 och S80 hade haft hög strålning, men att problemet nu var löst. Hur säkerställer man att det inte är någon fara längre?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag ska snart bli pappa och tänkte köpa en säker bil. Därför har jag kollat på en V70 (miljöbil) årsmodell 2016. Under min jakt på en säker familjebil läste jag några artiklar där det framkom att bland andra Volvo V70 och S80 hade hög strålning tidigare som kunde orsaka olika allvarliga sjukdomar, enligt några andra artiklar framkom det att problemet nu var
löst och att det inte är någon fara. Hur säkerställer man att det inte är någon fara längre? Har ni någon koll på var man kan göra strålningsmätningar eller ni kanske har gjort mätningar på även nya modeller?
Manne Köyluoglu
 
Svar:
De höga magnetfälten i tidigare Volvomodeller uppstod av att batteriet var placerat baktill och att det bara gick en pluskabel fram till motorrummet.
När Volvo så småningom kompletterade bilarna med en jordkabel intill pluskabeln minskade magnetfälten drastiskt.
Numera har Volvobilarna batteriet framme i motorrummet, vilket inte ger några höga magnetfält i kupén. Därför har vi inte gjort några mätningar under senare år.
Det finns företag som gör magnetfältsmätningar och det finns också enklare mätare att köpa för den som själv vill mäta strålningen i sitt hem eller bil. Allt går att hitta på internet.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Är du orolig för magnetfält i bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2015-09-10 20:49
N-iklas

Läs Volvos instruktionsbok, där står mer än om "lådor".
Bland annat att baksätespassageraren skall sitta upprätt och så långt bak mot ryggstödet som möjligt, även om det är en självklarhet kan man undra varför man gör sig besväret att skriva ut det om fällningen av ryggstödet är helt betydelselös och inte alls kan påverka vare sig fällningens funktionen eller passageraren i baksätet?

Och hur är det med att man skall flytta fram stolen om man fäller baksätets ryggstöd? Om fällningen inte kan påverkas skulle den förordningen självklart inte behövas.

#9 • Uppdaterat: 2015-09-10 23:27
Rutger Jönåker

Niklas - Anledningen till att man ska flytta fram stolen om man fäller baksätets ryggstöd beror helt enkelt på att annars går det inte att fälla ner helt. Det kommer att fastna på stolen framför. Volvo har som bekant inte så enormt benutrymme i baksätet... Så det har inget med säkerheten att göra.
Att baksätespassageraren skall sitta upprätt och så långt bak mot ryggstödet som möjligt är helt enkelt en säkerhetsinstruktion, för att bältena ska göra sitt jobb på bästa sätt liksom ryggstöd och nackstöd. Sitter du på något annat sätt kommer skaderisken att öka och det oavsett vilken bil du sitter i. Sen kan man möjligen tycka att det är en något överdriven säkerhetsinstruktion... Kanske kunde man lagt till: "Kom ihåg att stänga dörren" också. ;-P

#a • Uppdaterat: 2015-09-11 14:40
N-iklas

Enligt Volvos instruktionsbok är baksätespassagerarens sittposition av direkt specifik betydelse för framstolarnas fällning bakåt och är ingen allmän rekommendation i störta allmänhet.

På samma sätt är det av specifik nödvändighet för säkerhetssystemet att flytta fram stolarna om man fäller baksätet, detta är inte nödvändigt för att kunna fälla baksätet.

Instruktionsboken är mycket tydlig på dessa punkter och Volvo borde rimligen veta bäst hur det fungerar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.