Nästa artikel
Bilfrågan: Parkeringsavgift för släp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Parkeringsavgift för släp?

Publicerad 30 december 2020
Illustration: Johan Isaksson.
"Skall man betala dubbel avgift?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vad är det som gäller när man har släpkärra efter bilen. Skall man betala dubbel avgift? Förr kunde man inte sätta dit en lapp, men nu är det ju elektroniskt. Vad gäller? 
Lars Tell

Svar:
Det här är en, milt uttryckt, svårbegriplig röra av olika regler. Det beror delvis på att det finns olika aktörer som utför övervakning och två slags definitioner på mark: Gatumark är mark som ägs av en kommun. Den marken består främst av gator, trottoarer och till dessa närliggande ytor samt parker.
Parkering på gatumark styrs av den offentligrättsliga lagen som heter Lag (1976:206) om felparkeringsavgift. Om ett fordon är felparkerat utfärdar parkeringsvakten en parkeringsanmärkning. Varje enskild kommun beslutar om beloppet på felparkeringsavgiften.
Tomtmark ägs främst av företag, kommunala och statliga bolag samt privatpersoner och utgörs inte av gatumark. Där är det den civilrättsliga lagen Lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP) som styr parkeringsövervakningen. För att få utfärda kontrollavgift krävs tydlig skyltning med vägmärken. Avgiften som tas ut vid felparkering på tomtmark får aldrig överstiga kommunens felparkeringsavgift.
Från Svepark, som är en ideell sammanslutning av kommuner, kommunalt och privat ägda parkeringsföretag, så svarar Lena Karlsson att ”det finns idag inga enhetliga riktlinjer. Man kan luta sig mot: två fordon och avgift för varje. Men man kan också, om fordonen är ihopkopplade, betrakta dem som ett ekipage och en avgift. Är det ett frånkopplat släp måste avgift alltid erläggas. På kantstensparkering och offentligrättslig parkering är nog det vanliga att det blir en avgift för att bil och släp är ihopkopplade. Men det är bäst att kontrollera med aktuell kommun eller parkeringsbolag vad som gäller”.
P Stockholm, P Malmö och P Göteborg ser bil med släp som två fordon och därmed två avgifter. I vissa fall bör släpet dessutom kopplas bort från bilen och ställas i egen ruta, annars kan det betraktas som en felparkering. Aimo Park har nog de enklaste reglerna där ihopkopplad bil med släp räknas som ett och en avgift, enligt information på hemsidan. Bomsystem kan innebära att parkeringen inte tillåter bil med släpvagn. När det gäller trängselskatt så är reglerna betydligt enklare – den tas ut för bil. Med bil avses personbil, lastbil och buss. Övriga fordonsslag som till exempel släp, traktorer och motorredskap är undantagna.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-30 07:57
glimma-48

Sverige i ett nötskal. Det vimlar av helt obegripliga regler som dessutom tolkas olika av de som har makten att t.ex. bötfälla oss konsumenter (läs offer) . Antingen görs detta för att medvetet djävlas med folket eller så vet inte den ena makthavaren vad den andra beslutar och vips så tar olika regler ut varandra eller blir helt enkelt omöjliga att tolka rätt. Ett annat exempel som drabbar oss bilägare är viktproblematiken vid olika fordonskombinationer. Jag vill bara skrika "far åt h-e" med er byråkrater. Problemet är bara jag inte tror det finns något sådant ställe då jag är 100% övertygad ateist.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-30 08:45
LeifV

På "min" gata (Stockholm) lappas inte släp eller husvagnar, däremot bilar.

#3 • Uppdaterat: 2020-12-30 16:41
bejje

Man kan också undrar vad som gäller om man har en ovanligt bred bil, säg en Cybertruck om den skulle få godkännande här eller annan fet/bred amerikansk bil och parkeringsrutan är för smal för att man ska kunna stå inom linjerna?

Ska man då betala en avgift eller två avgifter och bör man i så fall stå så mitt i mellan de två parkeringsrutorna som möjligt eller försöka stå centrerade i en ruta trots att sidorna skjuter ut i rutorna bredvid? Eller kanske ta en familjeparkering som är bred nog?

#4 • Uppdaterat: 2020-12-30 21:02
EnannanRobban

Regler med tolkning suger...
Det var lite liknande med husbilen på 8,40 som jag hade, den kunde aldrig få plats i en ruta, men reglerna säger att alla fyra hjulen skall stå inom rutan. Problemet var att överhänget i bak hamnade i en annan ruta. Vet att fler fått böter tack vare det. Brukade försöka hitta en plats där man kunde backa in med överhänget ut på en gräsmatta eller liknande.

#5 • Uppdaterat: 2020-12-31 08:29
Thommys

bejje. En Cybertruck är inte värre än en skåpbil. De har inga problem att parkera.

#6 • Uppdaterat: 2020-12-31 08:32
Thommys

Det är lite märkligt att släp inte skattas för trängselavgift. För det är just det en släpvagn bidrar till.

#7 • Uppdaterat: 2020-12-31 13:42
Mr.Wheeler

Tommys: Sch, inga tips till Heldén.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.