Nästa artikel
Bilfrågan: Är rullande julgranar tillåtna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är rullande julgranar tillåtna?

Publicerad 20 april 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
"Vid senaste mötet hann jag räkna till tolv lysen med vitt sken förutom halvljuset. Gäller inte lagen för alla?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vid upprepade gånger har jag mött olika fordon med en massa belysningar förutom halvljusen. Är yrkestrafiken undantagen från Transportstyrelsens regler om antal lampor fram och bak? Många gånger möter jag lastbilar som mest liknar rullande julgranar. Vid senaste mötet hann jag räkna till tolv lysen med vitt sken förutom halvljuset. Om jag kör med dimljus och halvljus kör jag olagligt. Gäller inte lagen för alla? Rolf Morin, Luleå

Svar:
Dessa ”julgranar” som Rolf mött i mörkret är ofta helt olagligt dekorerade med ett stort antal extra positionslyktor. Extra belysning, även sådan som i sig inte är bländande, som används vid möte med andra fordon ger en större sammanlagd ljusmängd som sätter ned mötande fordonsförares mörkerseende. Det är också anledningen till att man inte får ha dimstrålkastare tända tillsammans med halvljuset. Bilars belysningsutrustning 
regleras i föreskrifter som beslutas av FN-organet ECE och tillämpas för alla bilar och släpvagnar som är typgodkända för EU. För svenska fordon gäller ECE R 48 sedan 2005. I ECE R 48 anges 
vilka lyktor, strålkastare, körriktningsvisare och reflexanordningar som bilar och bildragna släpvagnar ska ha och även deras antal och placering. Hur mycket extra belysning man själv får skruva på sin typgodkända bil anges i Transportstyrelsens föreskrifter om bilar, TSFS 2016:22. Exempelvis får vi i Sverige montera fler än två extra helljusstrålkastare och den sammanlagda ljusstyrkan får vara högre än vad som anges i ECE R 48. Man får också montera flera extra baklyktor, vanligt på lastbilssläp, antalet ska dock vara jämnt, två extra bromsljus är också tillåtet liksom två extra bakre körriktningsvisare och två extra backningsstrålkastare. Tillsammans med halvljuset är bara dessa tillåtna: positionslyktor/parkeringslyktor fram, det får inte finnas fler än de två som ECE R 48 föreskriver. Positionslyktorna kan också utgöras av varsellyktor som fått dämpat ljus då halvljuset tänds. För tunga fordon tillkommer två högt placerade breddmarkeringslyktor på hyttaket och ev. ytterligare två på ev. skåppåbyggnad. Och så är kurvtagnlngslyktor, cornering lights, tillåtna – de som lyser när man svänger tvärt eller slår på körriktningsvisaren. För bilar av 2004 års modell eller äldre tillämpas nationella bestämmelser och för dessa är fler än två positionslyktor tillåtna, kravet är dock att de ska vara placerade inom vissa angivna mått. På äldre lastbilar och bussar kan också finnas identifieringslyktor, tre lyktor placerade i mitten, på hyttaket.
Bo Göingberg,Transportstyrelsen

Diskutera: Har du också mött fordon med alldeles för mycket ljusdekorationer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-20 11:07
hultarn

De små positionsljusen på lastbilar stör betydligt mindre än de nya LED-strålkastarna, särskilt om de sitter på en stor-SUV.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-21 09:07
Alfie

Det spelar ingen roll hur många bra regler vi har när det inte finns några med behörighet (ex.vis poliser ) som kontrollerar och bötfäller syndare. Våra myndigheter visar ju: Keep on lightning ! Kanske HELLJUS FOREVER. Enklare du behöver aldrig blända av !!!

#3 • Uppdaterat: 2024-05-13 23:49
Gäst (ej verifierad)

Jag möter ganska ofta dessa "julgranar" och man kan undra hur de kan gå igenom besiktningen och ev. poliskontroller. Dessutom kör de flesta tunga lastbilar med dimljus och halvljus samtidigt och för fort.

#4 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Alldeles riktigt. Hela bakstammen på bil och släp, överkant sidor samt underkörningsskydd och skylthållare kan vara täckta av ljuskällor som dessutom kastar allt annat än rött ljus bakåt. Så var in i glödheta är Farbror Blå?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.