Nästa artikel
Bilfrågan: Är det tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är det tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten?

Publicerad 21 november 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Om det är straffbart måste väl även regnet som förorsakar samma utsläpp vara straffbart." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Läser med jämna mellanrum om problemen med biltvättar som sker på garageuppfart eller gata. Jag eftersöker en mera nyanserad bild av problemen. Om 30 miljoner så kallade fultvättar ska ersättas med besök på bilvårdsanläggningar blir det 60 miljoner bilresor till respektive från tvättanläggningen – besök som kostar bilägarna minst tre miljarder per år. Enligt miljöbalken ska förändringar som tros vara av nytta för miljön vägas mot skada som kan uppkomma vid förändringarna. En biltvätt sommartid på garageuppfart eller gata handlar mest om att få bort damm och pollen från bilen, vilket torde vara att jämföra med en regnskur som sköljer bort det mesta av dammet. Skulle också vilja veta var straffsanktionen går att läsa när ni skriver att det är förbjudet att skölja av bilen hemmavid. Om det är straffbart måste väl även regnet som förorsakar samma utsläpp vara straffbart. 
Leif Arnshoff

Svar:
Det finns inte (i vart fall inte än så länge) något generellt förbud mot biltvätt på egna tomten i miljöbalken. Det finns heller inte något bemyndigande inom ramen för miljöbalken för en kommun att generellt införa lokala regler som förbjuder biltvätt på tomten inom hela kommunen. Om någon kommun har sådana lokala regler med förbud mot biltvätt på tomten i hela kommunen så kan man därför fundera på den legala grunden. Däremot kan det vara en tillsynsfråga i enskilda fall. Det är inte tillåtet i miljöbalken att orsaka miljöskador, så skulle kommunen kunna påvisa upprepade problem med biltvätt på visst ställe som gör att farliga kemikalier rinner ner i dagvattenbrunnarna i den omfattning att det blir en miljöskada så kan tillsynsmyndigheten i enskilda fall förelägga biltvättaren ifråga att upphöra med verksamheten. Däremot att ha ett generellt förbud kräver bemyndigande att utfärda sådana generella föreskrifter. I särskilt känsliga områden med områdesskydd (till exempel vattenskyddsområden och liknande) kan finnas föreskrifter som förbjuder biltvätt inom visst skyddsområde. Är det kommunen som beslutat om vattenskyddsområdet eller naturreservatet så är det kommunen som också får göra lokala föreskrifter för det skyddade området (se 7 kap. miljöbalken). Så inom sådana områden kan biltvätt vara förbjuden, men alltså inte generellt i hela kommunen. Så ser miljöbalken ut än så länge. Däremot kan och bör en kommun naturligtvis ha informationskampanjer om att undvika att tvätta bil på egna tomten, eftersom vi ju vet att skadliga ämnen ofta sprids via biltvätt.
Eva Nilsson, Miljöjurist, Naturvårdsverkets Miljöskyddsenhet

Svar:
Att skölja av bilen med bara vatten jämställs med en regnskur. Det är när avfettning, schampo och andra kemikalier används som tvättandet påverkar miljön, särskilt om orenat vatten hamnar i dagvattenledningar eller i vattendrag. Inte någonstans hittar vi en bedömning av hur ökad bilanvändning på grund av att tvätt bedöms påverka miljön. Från Uppsala kommun, frågeställarens hemvist, svarar pressansvarige, Stefan Berg, att inget lokalt förbud mot biltvätt finns av ovan nämnda skäl. ”Däremot kan miljö- och hälsoskyddsnämnden förelägga en person eller ett företag vid vite att inte tvätta bilar på gatan. Hur stort vitet blir får bedömas i det enskilda fallet.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om att tvätta bilen på garageuppfarten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-11-21 08:25
stonebreaker

Det är inte tillåtet i miljöbalken att orsaka miljöskador ... men det är tillåtet att låta dubbdäck riva upp asfalten mm, som senare spolas ner i dagvattensystemen vid regn ... men om samma asfalt fastnar på bilen skall man inte avlägsna den så den hamnar i dagvattensystemen.
Frågan är om miljöbalken är förenlig med dubbdäck?

#2 • Uppdaterat: 2019-11-21 08:36
johnkommentar

Ingen som svarar lyckas förklara att om det finns ett förbud så gäller det tvätt på hårdgjord yta som leder till att tvättvatten rinner ner i dagvatten och sen orenat ut i vattendrag. Tex Jönköpings kommun förklarar kort och koncist på sin hemsida: https://www.jonkoping.se/trafikinfrastruktur/trafikochgator/tvattabilenratt.4.74fef9ab15548f0b800212a.html Det är aldrig olagligt att tvätta på egen grusuppfart eller gräsmatta.

#3 • Uppdaterat: 2019-11-21 10:26
Roger Skagerström1

Stonebreaker: Nu är det ju dock väldigt enkelt att inte tvätta bilen på sin asfalterade uppfart. Knappast likvärdigt med att förbjuda en viss sorts däck.

Sen hoppas jag du begriper att det inte bara är vägdamm som åker ner i dagvattnet. Diverse metaller, spolarvätska, salt, olja - och rengöringsmedlet!

#4 • Uppdaterat: 2019-11-21 11:09
K_Klabbe

Så länge du inte använder något schampo/avfettning eller dylikt torde det inte vara några konstigheter. Blir ju inte superrent men mycket värt att bara skölja av salt och lera ibland.

#5 • Uppdaterat: 2019-11-21 11:32
pinjong

Damm och pollen borde väl kunna avlägsnas med en dammvippa. Eller möjligen dammsugare med lämpligt munstycke. Jag tror alltså att frågeställaren medvetet underdriver graden av smuts på bilen.

#6 • Uppdaterat: 2019-11-21 18:05
saabnisse

Varför ska man tvätta på uppfarten? Jag tvättar på gräsmattan, rena gödningen, gräset växer bra.
Det är trevligt att se på när min klipparslav virrar runt och klipper!

#7 • Uppdaterat: 2019-11-21 19:30
systembolaget

Använd sunt förnuft, det löser många frågeställningar.

#8 • Uppdaterat: 2019-11-21 19:30
jete

Slang och borste eller högtryck är att jämföra med regn och inget annat, det har jag alltid förfäktat och aldrig förstått gnället om biltvätt. Jag brukar skriva "skall jag springa ut och täcka över bilen om det börjar regna". Allt som säges komma loss från bilen är en uppfinning av de fåkunniga eller miljöfrälsta som vill vara pk. Man kan ofta vänta på ett rejält regn så slipper man tvätta. Tvättmedel behövs inte om nu någon verkligen trodde det på alvar. Fö så tvättar jag på nedfarten.

#9 • Uppdaterat: 2019-11-21 19:39
jete

Du har rätt, men common sens is not så common! Som Churchill sa.

#a • Uppdaterat: 2019-11-21 20:10
christer_1

Jag undrar om vissa här har försökt tvätta en salt/asfaltsindränkt bil vintertid som färdats på E4an, genom att skölja av den med vatten och "sunt förnuft".
Lycka till säger jag bara för ni har gjort en ny upptäckt som ingen annan gjort. Nobelpriset borde ni få om det blir rent.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.