Det var inte särskilt kallt men både ny och beproövad teknik fallerade under årets första övning med Vi Bilägares fem nyinköpta långtestbilar. Fastfrusna hjul, startvägran... Vi kom hem från Särna med nya erfarenheter. Och en klar segrare.
Klicka på videofönstret här ovanför för att se en film från vintertestet.
Läs hela vintertestet i Vi Bilägare nummer 3/2014. Tidningen utkommer 25 februari.
Diskutera: Vad tycker du om årets vintertest?
Vi Bilägare köper in fem nya bilar varje år. Dessa testkörs ungefär 4 000 mil under ett år. Särskilt intressanta modeller behåller vi längre. I dagsläget äger vi 13 långtestbilar som vi rapporterar regelbundet om:
BMW i3, 2014
Peugeot 308, 2014
Skoda Octavia, 2014
Suzuki SX4, 2014
Toyota Auris, 2014
Kia Cee'd, 2013
Mazda6, 2013
Volkswagen Golf, 2013
Volvo V40, 2013
Hyundai i40, 2012
Opel Ampera, 2012
Mercedes B-klass, 2012
Volvo V70, 2008
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Där ser man :-)
Fem mils räckvidd på eldrift för i3 i vinterförhållanden.
Riktigt uselt...Man borde dessutom naturligtvis monterat en större tank än 10 liter.
Jag konstaterar åter igen att en BMW i3 är inte lämplig utanför storstäder, vilket gäller andra elbilar också.
Sant Raphael, elbilar idag är bäst i städer av två orsaker, räckvidd och utsläpp.
Är det en Octavia Diesel de testar? För i min bensinare kommer kupevärmen riktigt snabbt
Värt att notera är också att de fälgar som satt på 308:an och som sattes igen av snö och is inte var avsedda för vinterdäck enligt Peugeot.
Efter byte av fälgar försvann naturligtvis problemen. En miss av en enskild åf alltså.
Ja man bör följa tillverkarens rekommendationer...
Men det finns en detalj till i sammanhanget - handbromsen, bromsarna bak hade inte frusit om de hade kopplat ur handbromsen och stannat med växeln ilagd istället. Då hade även fälgarna inte anpassade för vinterdäck fungerat. :)
leifer. det är en seglivad myt att extravärmarna släpper ut så mycket orenade gaser vid drift. Tänk på att med en förbränningsverkningsgrad på 98% blir det inte mycket skit kvar att släppa ut och det som blir kan ju jämföras med de fjärrvärmeverk och fastigheter som fortfarande är oljeuppvärmda.
Leiffler skriver "Många dieslar har problem med värmen och särskilt om den extra tillsatsvärmen (som går på diesel) går sönder. Detta gör ju också att förbrukning och utsläpp ökar på dieslar då utsläppen från tillsatsvärmen är orenad och går ut i separat avgasrör under bilen."
Och min kommentar till detta är - läs Automotor & Sports vintertest, och den som vann testet gällande låg förbrukning och utsläpp är Citroëns dieselmotor. Lägst utsläpp i testet! Ja den slog hybriderna i testet, och skälet till detta är att elhybriderna drar särskilt mycket bränsle på vintern och därmed släpper ut skitiga avgaser. Citroëns dieselmotor är snål även på vintern och har låga halter av skitiga utsläpp. Den blir dessutom varm snabbt. Jag har ju en sådan dieselmotor i min bil och ger skön värme utan extravärmare, jag har ingen extravärmare. har kört ner mot -30 och haft varmt och skönt i bilen.
Så att hybridbilar bensin-el skulle ha lägre utsläpp än dieselbilar, det är en myt! Iaf på vintern enligt Automotor & Sports vintertest. Citroëns dieselmotor vann delmomentet miljö och utsläpp i det testet, före bensin-el hybriderna. :)
En anledning till detta är att elhybriderna går sämre på el på vintern, alltså de kör mer på bensinmotorn för batterier tappar kraft i kyla.
Gällande extravärmare på diesel - nja, du tänker nog på kupévärmare. Det kan man ha när bilen står still och man kan programmera den att slå på en halvtimme innan man ska ner till bilen och då är kupén uppvärmd. Detta finns till både bensin- och dieselbilar. Det är fritt val om man vill ha detta, jag har valt att inte betala för detta tillbehör. Jag har vanlig motorvärmare som kopplas till eluttaget. Det går att koppla till en kupévärmare till motorvärmaren, men inget som jag har känt att jag behöver.
Finns kupévärmare som drivs av el till motorvärmaruttaget och det finns de som drivs av diesel, det är inget måste att ha en dieseldriven kupévärmare för sin dieselbil. Går bra utan. Fördelen med bränsledriven är att man inte behöver ett eluttag utan den fungerar överallt. Men man behöver inte ha det om man inte vill. Så att klanka ner på dieslar pga kupévärmaren, det anser jag är fel. Många med diesel har inte bränsledriven kupévärmare, plus att ska den räknas in fast många kör utan så ska den ju räknas in för bensinbilar också då även de som kör bensinbilar kan installera bränsledrivna kupévärmare. Och faktiskt kan det även installeras till el-hybrider...
Värt att notera är att Octavia vann vintertestet, ännu en bil från VW-koncernen i topp! :-)
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.