Nästa artikel
Volvo och Northvolt vill ha miljardstöd för batterifabrik
Nyheter

Volvo och Northvolt vill ha miljardstöd för batterifabrik

Publicerad 2024-09-16 10:54 (uppdaterad 2024-09-23 14:03)
För att bli klar med bygget av sin batterifabrik i Torslanda ansöker nu Novo Energy som ägs av Volvo och Northvolt om drygt 12 miljarderi statligt stöd.

Northvolt dras med ekonomiska problem och får allt svårare att betala fakturor. Tillsammans med Volvo Cars äger de bolaget Novo Energy som tidigare i år påbörjade bygget av en batterifabrik i Torslanda. Planen är att börja leverera batterier till Volvos elbilar om två år

Nu vill företaget ha 12,7 miljarder i statligt stöd för att färdigställa bygget, rapporterar bland annat DN.

Om och när fabriken blir klar, ska en energikapacitet på 50 GWh finnas. Enligt dokument från Energimyndigheten som DN har tagit del av behövs drygt 20 miljarder kronor för att fabriken ska färdigställas och komma igång med produktionen.

Enligt Novo Energy kommer det ekonomiska stödet vara avgörande för att nå ett framgångsrikt resultat och även för att projektet ska kunna utvecklas.

Beloppet är det största som hittills har ansökts via den statliga satsningen Industriklivet. Initiativet ska bland annat bidra till att minska industriers utsläpp av växthusgaser. De resterande 7,9 miljarderna ska ”annan finansiering” stå för, det vill säga långivare och ägare.

– Under den här typen av processer sker alltid en diskussion med Energimyndigheten, så den summan (12,7 miljarder, reds anm.) bör ses som ett maxbelopp, säger Christian Jebsen, kommunikationsansvarig på Novo Energy, till DN. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 2024-09-20 16:58 Det är ju mycket billigare…
  • 2024-09-17 11:10 Vad Geely kommer att tillåta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.