Nästa artikel
USA inför totalförbud mot uppkopplade Kinabilar
Nyheter

USA inför totalförbud mot uppkopplade Kinabilar

Publicerad 2024-09-24 08:57 (uppdaterad 2024-09-24 09:05)
Bilar med mjukvara som utvecklats i Kina eller Ryssland är ett ”akut hot” mot USA:s nationella säkerhet, enligt president Joe Biden. Snart totalförbjuds bilarna.

EU har infört skärpta strafftullar på kinesiska elbilar. Även i USA råder en hård debatt kring de Kinabyggda bilarna – och nu ser det i praktiken ut att bli totalstopp.

President Joe Bidens regering vill nämligen förbjuda både försäljning och import av bilar som är uppkopplade och som har mjukvara från exempelvis Kina eller Ryssland.

I första skedet – som börjar gälla modellår 2027 – är det alltså inte specifikt bilen i sig som blir förbjuden att sälja eller importera. Det är mjukvaran som förbjuds, så länge den är utvecklad, tillverkad eller beroende av komponenter som kan kopplas till länderna. Senare, till modellår 2030, gäller förbudet även hårdvaran – alltså själva bilen.

Så länge mjukvaran är utvecklad i Kina eller med kinesiska komponenter blir bilen förbjuden i USA från och med modellår 2027. Foto: Simon Hamelius

Enligt USA utgör bilarna ett ”akut hot” mot den nationella säkerheten, och enligt regeringen kan de bland annat sabotera och övervaka medborgarna. Bilarna anses uppkopplade om de har exempelvis mobil- eller satellitanslutning till internet, blåtand eller wifi.

Sedan tidigare råder strafftullar på 100 procent på elbilar som importerats från Kina till USA.

Kina har hävdat att USA missbrukar argumentet om den nationella säkerheten och att kinesiska bolag missgynnas i konkurrensen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 2024-09-24 20:44 Axa skrev: V8 Det finns…
  • 2024-09-24 20:11 För er som inte skulle bry…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.