Nästa artikel
Uppgraderat batteri i BMW i3 ger fördubblad räckvidd
Nyheter

Uppgraderat batteri i BMW i3 ger fördubblad räckvidd

Publicerad Idag 6:40
Med ett uppgraderat batteri får elbilen BMW i3 nytt liv. Men batteribytet är kostsamt.

Räckvidden har blivit betydligt längre i nya elbilar jämfört med för bara några år sedan. Men för den som vill hålla liv i sin ”gamla” elbil kan det vara ett alternativ att uppgradera batterierna.

Ett exempel är BMW i3 som såldes med tre olika batterialternativ under sin livstid. Själva batterilådan var dock lika stor oavsett batteriets kapacitet vilket gör det enklare att byta ut batteriet mot ett nytt med högre kapacitet.

Det är vad två tyska företag specialiserat sig på, skriver Auto Motor und Sport. Ett av dem är Mandrill Automotive som låter BMW i3-ägare med ett 60- eller 94 Ah-batteri uppgradera till 120 Ah-varianten vilket ger betydligt längre räckvidd.

Batteriet i BMW i3 kan uppgraderas på eftermarknaden.

Nackdelen är prislappen: kalaset går loss på över 150 000 kronor inklusive installation vilket kan vara mer än bilen är värd. Men genom att erbjuda pant på det gamla batteriet skulle kostnaden kunna sänkas.

En annan lösning står företagets batterileverantör Lion Smart för, nämligen att uppgradera i3-batteriet till ett med modernare kemi. Kapaciteten ökar till 147 Ah och snabbladdningseffekten från 50 till 90 kW. Garanti på tio år ingår.

– Då får BMW i3 en räckvidd på långt över 40 mil, säger Heiko Bölstler på Mandrill Automotive till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • Idag 11:57 Ja den som kollat upp BMW i3…
  • Idag 10:20 Tänkte exakt samma sak:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.