Nästa artikel
Kinesiska elbilsmärken kan flytta tillverkning till Sverige
Nyheter

Kinesiska elbilsmärken kan flytta tillverkning till Sverige

Publicerad 2024-09-06 09:46 (uppdaterad 2024-09-06 11:23)
Enligt nya uppgifter kan kinesiska elbilstillverkare satsa på produktion i Sverige. Oklart är vilka bilmärken som avses och hur stor sannolikheten är.

I somras införde EU strafftullar på elbilar som tillverkats i Kina och som importeras till Europa. EU menar att konkurrensen blir snedvriden på grund av att den kinesiska staten stöttat tillverkare. Enligt uppgifter till Ekot pågår diskussioner om att lägga kinesisk elbilproduktion i Sverige.

Anonyma källor menar att en styrka som Sverige har är kompetensen som finns inom bilproduktion. Dock är det enligt källorna mycket som är oklart gällande vilka kinesiska biltillverkare som faktiskt överväger produktion i Sverige, och sannolikheten för att planerna faktiskt genomförs.

– Det är klart att för arbetstillfällen och skatteintäkter skulle de betyda oerhört mycket. Vi har tre bra fordonstillverkare i Sverige och får vi en fjärde är det naturligtvis väldigt positivt, säger Peter Bryntesson, vd för leverantörsorganisationen FKG, till Ekot.

Sedan tidigare är det klart att andra kinesiska elbilstillverkare, exempelvis BYD, bygger en fabrik i Ungern. Den nya fabriken är en åtgärd för att undvika de nya strafftullarna. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 2024-09-09 23:58 Mr Snoid skrev:…
  • 2024-09-09 08:01 Undrar om du inte skall slå…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.