Nästa artikel
Trots ökat antal: Olyckor med A-traktorer minskar
Nyheter

Trots ökat antal: Olyckor med A-traktorer minskar

Publicerad Idag 11:21 (uppdaterad Idag 13:33)
Trots att det finns över 57 000 A-traktorer i Sverige har antalet olyckor hittills i år minskat med 17 procent.

Efter många allvarliga olyckor och kraftig kritik skärptes reglerna för A-traktorerna i augusti förra året. Bland annat infördes säkerhetsbälteskrav, krav på vinterdäck och enbart en sittpassagerare per plats i A-traktorn.

Trots de nya reglerna är A-traktorer fortsatt populära. 56 000 fordon fanns registrerade vid årsskiftet, och hittills i år har drygt 1 500 nya fordon registrerats.

Nya siffror från Transportstyrelsen visar att antalet olyckor med A-traktorer de första sju månaderna i år minskat med 17 procent, jämfört med samma period året innan. Majoriteten av de som skadats har varit förare eller passagerare av A-traktorerna. Dessutom är tre av fyra under 18 år.

  • Antalet olyckor på fredag och lördag har minskat mest.
  • Singelolyckor är olyckstypen som minskat mest.

Däremot har olyckor på vägar med låg hastighet (upp till 50 km/tim) ökat, medan antalet olyckor på vägar med hög hastighet har minskat. När en olycka har inträffat med ett annat motorfordon har den vanligaste förklaringen varit att föraren uppmärksammat A-traktorns LGF-skylt för sent.

– Det är positivt att antalet olyckor inte följer den ökande trenden med fler A-traktorer. Största minskningen noteras bland lindriga olyckor, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • Idag 15:54 Låt A-traktorerna gå i 45-50…
  • Idag 13:58 Förändrar inget. Barn i bil…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.