Nästa artikel
Tesla visar nya Cybercab utan ratt och pedaler
Nyheter

Tesla visar nya Cybercab utan ratt och pedaler

Publicerad Idag 8:15 (uppdaterad Idag 9:17)
Elon Musks senaste idé är en självkörande taxikapsel som han lovar ska säljas för omkring 300 000 kronor.

Tesla har visat upp en ny modell under natten mot fredagen svensk tid. Men det handlar inte om någon elbil i vanlig bemärkelse utan om något Teslachefen Elon Musk beskrivit som en ”robotaxi”.

Det officiella namnet är Tesla Cybercab. Modellen är en helt självkörande ”taxikapsel” med plats för två personer. Kupén har två fåtöljer och en liggande pekskärm.

Mest uppseendeväckande är att bilen saknar både ratt, backspeglar och pedaler. Den blir helt självkörande, men om Tesla fått godkänt att köra bilen på allmän väg i något land är oklart. Bilen kommer inte gå att köra om inte Tesla levererar på löftet om självkörande bilar.

Någon laddlucka finns inte heller eftersom batteriet laddas trådlöst. Uppgifter om räckvidd, laddhastighet och batteristorlek saknas.

Elon Musk har i åratal utlovat helt självkörande bilar, och lanseringen av den självkörande taxibilen har blivit uppskjuten. Teslachefens senaste löfte i raden är att Cybercab ska börja säljas ”före 2027” till ett pris på under 30 000 dollar (strax över 310 000 kronor med dagens penningvärde).

Tesla passade också på att visa en självkörande buss med futuristiskt utseende kallad Robovan. Den har plats för upp till 20 personer.

Det återstår att se om den sätts i serieproduktion – Tesla har till exempel fortfarande inte börjat serietillverka sportbilen Roadster trots att den visades upp för sju år sedan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • Idag 13:53 Skulle aldrig sätta mig i en…
  • Idag 11:51 gmogmo skrev: saabnisse…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.