Nästa artikel
Se upp för farliga missen när du fraktar däcken
Nyheter

Se upp för farliga missen när du fraktar däcken

Publicerad 2024-10-24 11:06
Att inte surra fast däcken när du fraktar dem i bilen kan få allvarliga följder. Nackstödet slits av och däcket flyger in i vindrutan redan i 50 km/tim, visar ett nytt test.

När det är dags för däckbyte väljer många att frakta sina hjul i bilens bagageutrymme med nedfällt baksäte. Men det kan få katastrofala följder, visar ett test som tyska organisationen Adac gjort.

Den som tror att däcken kan ligga löst i bilen, och att förarstolen hindrar däcken från att flyga framåt vid en olycka, tror nämligen fel.

Redan vid en krock i 50 km/tim träffar ett av de tunga däcken framsätet, sliter av nackstödet och flyger över förarens huvud in i vindrutan. Testet är utfört på en Volkswagen Golf av femte generationen.

Däcken blir mellan 30 och 50 gånger tyngre när de flyger framåt vid en olycka, och behöver därför surras fast.

”Även vid den här jämförelsevis låga hastigheten uppstår enorma krafter vid en olycka. Ett däck som väger runt 15 kilo flyger genom bilen med en vikt på cirka 600 kilo”, skriver Adac i en kommentar.

Att surra fast däcken eller hjulen med ett lastsäkringsband, eller ännu hellre använda ett särskilt lastsäkringsnät, minskar risken för skador. Remmen ska uppfylla standarden EN 12195.

Ska du byta till vinterdäck? Här hittar du alla årets däcktester.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • Igår 20:25 motorcykelentusiasten skrev:…
  • Igår 20:03 Raphael skrev: Däcken som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.