Nästa artikel
Rallycross: Historisk Solberg
Rallycross

Rallycross: Historisk Solberg

Publicerad 29 september 2014 (uppdaterad 29 september 2014)
Solbergs brutala körstil med sin Citroens DS3 firar triumfer i rallycross-VM.
Det blev en svensk dubbelseger i rallycross-VM i Italien, men det var en norrman som firade mest. Petter Solberg säkrade VM-guldet och blev historisk på kuppen.

Petter Solberg är den förste i världen att stoltsera med VM-guld både i rally och i rallycross. I rally blev han världsmästare 2003 och elva år senare slog han till genom att vinna den första officiella VM-titeln i rallycross. Hans tredje plats i Italien räckte precis för att skaffa sig en ointaglig ledning inför de två deltävlingar som återstår i höst.
– Det är en dröm som har blivit verklighet, jublade Petter. I finalheatet kollapsade fjädringen på höger bak, men jag lyckades ändå greja tredje platsen.

Annars var det två svenskar som tilldrog sig störst uppmärksamhet på Franciacortabanan. Timmy Hansen dominerade fullständigt och vann både kval, semifinal och final, hans första VM-delseger i karriären. En ännu större sensation var det att VM-debuterande Richard Göransson körde till sig andraplatsen när han för första gången fick chans att köra en Oldsbergpreparerad Super Car-Fiesta. En annan VM-debutant, Johan Kristoffersson nådde också finalen, men efter ett varv fick han ge upp med sin VW Polo på grund av tekniska problem.

Mattias Ekströms båda Audibilar, i händerna på Edward Sandström och Pontus Tidemand, drabbades också av tekniska problem. Mattias fick ändå anledning att jubla eftersom han för första gången i år lyckades vinna en deltävling i DTM, på favoritbanan i holländska Zandvoort. I det mästerskapet är Ekström tvåa. I rallycross blev det ändå en svensk titel – i europamästerskapet som körts parallellt med stora VM – genom Robin Larsson.
 
Rallycross-VM, ställningen efter tio deltävlingar:
1- Petter Solberg, Norge, Citroën DS3, 235 poäng.
2. Toomas Heikkinen, Finland, VW Polo, 175 poäng.
3. Reinis Nitiss, Lettland, Ford Fiesta, 167 poäng.
4. Timmy Hansen, Sverige, Peugeot 208, 152 poäng.
5. Timur Timerzyanov, Ryssland, Peugeot 208, 148 poäng.

Diskutera: Följer du rallycross-VM?

 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-09-29 18:15
Krister_L

" En ännu större sensation var det att VM-debuterande Richard Göransson körde till sig andraplatsen när han för första gången fick chans att köra en Oldsbergpreparerad Super Car-Fiesta."

Har Ingvar kastat sig in i den här branschen också?

// Krister

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.