Nästa artikel
Ny rapport: Volkswagen och Ford riskerar miljardböter
Nyheter

Ny rapport: Volkswagen och Ford riskerar miljardböter

Publicerad Idag 16:25
Volvo ligger klart bäst till i en ny uppskattning av vilka bilmärken som riskerar dryga böter när EU skärper utsläppskraven.

EU skärper utsläppskraven för nya bilar vid årsskiftet. De tillverkare som inte klarar kraven riskerar att få betala miljardbelopp i böter.

I augusti kom en rapport som visade att Volkswagen och Ford låg allra sämst till. Nu kommer en ny genomgång gjord av tankesmedjan ICCT med andra beräkningsmetoder.

I genomsnitt måste biltillverkarna öka sin elbilsandel från 16 till 28 procent till 2025 för att klara kraven, enligt ICCT. Det blir enormt svårt när bilmarknaden ser ut som den gör.

Här är en genomgång av hur biltillverkarna ligger till när det gäller att klara EU:s skärpta utsläppskrav. Den gula linjen visar tillverkarens specifika utsläppsmål i gram koldioxid per kilometer. Grafik: ICCT

Även i ICCT:s rapport ligger Volkswagen och Ford sämst till. De måste kapa snittutsläppen från nya bilar med omkring 21 procent. Även Hyundai, Mercedes och Toyota måste sänka utsläppen.

BMW, Kia och Stellantis ligger bättre till och behöver inte sänka sina utsläppssiffror lika mycket. Allra bäst är utsikterna för Volvo som har klart lägst snittutsläpp av de granskade tillverkarna och därför klarar kravet med god marginal.

Biltillverkarna kan ta till flera olika lösningar för att klara kraven, till exempel att gå ihop med andra tillverkare för att ”dela” på utsläppen (mot betalning). ICCT:s analys är att tillverkarna är ”inom räckhåll” för att klara kraven.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • Idag 18:11 Christer skrev: hx30 skrev:…
  • Idag 17:50 hx30 skrev: Hur? Hur kan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.