Nästa artikel
Klart: Medlemsländer röstar för permanenta strafftullar
Nyheter

Klart: Medlemsländer röstar för permanenta strafftullar

Publicerad Idag 12:04 (uppdaterad Idag 13:20)
Nu är det klart att även medlemsländerna i EU har röstat för permanenta strafftullar mot Kina, trots tyskt motstånd.

Sedan tidigare har EU beslutat om att införa strafftullar mot kinesiskt tillverkade elbilar som importerats till Europa. Anledningen till införandet är oskäliga subventioner från den kinesiska staten. Nu har medlemsländerna fått rösta om frågan, och även där blev det grönt ljus.  

Tyskland har varit emot strafftullarna men trots deras motstånd röstades alltså strafftullarna igenom. Även Spanien var emot, medan Italien och Frankrike var positiva, rapporterar tyska Handelsblatt

Enligt TT lade Sverige ned sin röst även om de är skeptiska till tullarna. Den svenska regeringen hoppas på en speciallösning för Volvo Cars.

– Sverige har en skeptisk inställning till den här typen av åtgärder och vi är en stark frihandelsvän. Samtidigt är det så att kommissionens utredning har visat på att Kina inte följer WTO:s regelverk, sade Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till TT.

Strafftullarna träder i kraft i november, och sista möjligheten för att förhindra dem är en överenskommelse med Kina. Tullarna har beräknats in sedan i juli men har aldrig implementerats. När tullarna väl införs kan den summan retroaktivt krävas in.

Exempelvis kommer BYD få ett påslag på 17 procent ovanpå de redan existerande tio procenten som är en standardtull. Geelys motsvarande siffra är 18,8 procent och SAIC:s hela 35,3. Tesla får  däremot 7,8 procent. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.