Nästa artikel
Förslaget: Omöjligt ta körkort utan körskola
Nyheter

Förslaget: Omöjligt ta körkort utan körskola

Publicerad 2024-09-17 12:55 (uppdaterad 2024-09-17 14:08)
Transportstyrelsen har ett antal förslag på att få upp antalet godkända körkortsprov och även minska köerna till Trafikverket.

Sedan tidigare har Transportstyrelsen fått i uppdrag att se över förarutbildningen för personbilskörkort. Köerna är långa till både teori- och trafikproven hos Trafikverket. Även antalet godkända prov har minskat på senare år.

Därför vill myndigheten ge ett bättre stöd till övningsförare under körkortsutbildningen så att lappen kan tas på ett enklare och effektivare sätt, utan att kraven på förarna sänks.

Idag är ett godkänt teoriprov giltigt fyra månader. Perioden föreslås utökas till tolv månader. Ett underkänt prov innebär däremot att man som tidigast kan försöka igen först efter en tvåveckorsperiod.

Dessutom måste personer som övningskör privat gå två obligatoriska vägledningstillfällen under utbildningsprocessen på trafikskola. 

– Det hela handlar om att skapa ett förarutbildningssystem där de blivande förarna får bättre stöd under utbildningen och där det är tydligt att man ska komma till prov när man är redo, säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-09-18 06:50 Bra förslag, köerna för…
  • 2024-09-17 21:14 Vore intressant få veta vad…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.