Nästa artikel
Ferrari beslagtogs efter ”vansinneskörning” – föraren krävs på mångmiljonbelopp
Nyheter

Ferrari beslagtogs efter ”vansinneskörning” – föraren krävs på mångmiljonbelopp

Publicerad Idag 13:22
En Ferrariförare stoppades efter en ”vansinneskörning” i över 200 km/tim. Nu har Danmarks motsvarighet till Högsta domstolen i Danmark beslutat att bilen ska bli statlig egendom.

Ärendet började redan för tre år sedan i Danmark. Då infördes en lag som gjorde det möjligt för polisen att beslagta bilar om föraren kör fortare än 200 km/tim. Då betraktas det som ”vansinneskörning” och fordonet konfiskeras, rapporterar Jyllands-Posten.

Två dagar efter att lagen infördes stoppades en bilhandlare på en motorväg i Nordsjälland. Bilhandlaren körde en nyregistrerad Ferrari 488 Spider (topphastighet 340 km/tim) som han dessutom leasade.

Den högsta tillåtna hastigheten på motorvägen var 110 km/tim – enligt polisen körde han i minst 200 km/tim. I början av förföljandet hade polisbilen svårt att komma i kapp Ferrarin. Dessutom filmades delar av jakten. Som en konsekvens av den rediga fortkörningen beslagtogs Ferrarin. Föraren nekade till fortkörningen, vilket han också har vidhållit i domstol.

Beslutet överklagades och nu har frågan avgjorts i Danmarks motsvarighet till Högsta domstolen. Enligt tidningen har frågan dragits i långbänk eftersom domstolen var tvungen att ta ställning till om leasade bilar beslagtas – och det kan dem. Nu blir Ferrarin statlig egendom.

Föraren hade betalat en första leasingavgift på motsvarande 153 000 svenska kronor, utöver månadsavgiften på 30 000 kronor. Nu behåller den danska staten bilen, och bilhandlaren är ansvarig att täcka hela bilens värde till leasingföretaget. Allt som allt rör det sig om cirka tre miljoner svenska kronor.

Föraren döms också till 20 dagars fängelse och körförbud i tre år. Sedan lagen trätt i kraft, fram till i april i år har polisen i Danmark beslagtagit cirka 3 000 bilar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.