Nästa artikel
Bilförsäljningen störtdyker – elbilarna fortsätter rasa
Nyheter

Bilförsäljningen störtdyker – elbilarna fortsätter rasa

Publicerad 2024-09-19 10:18 (uppdaterad 2024-09-19 10:32)
Det är dyster stämning på den europeiska bilmarknaden. Tesla backar stort – men Volvo gör en rekordökning.

Försäljningen av nya bilar störtdyker i Europa. Nyregistreringarna minskade med över 18 procent inom EU under augusti jämfört med samma månad förra året, enligt siffror från branschorganisationen Acea.

Hittills i år har dock nyregistreringarna ökat marginellt, med drygt en procent.

Mest uppseendeväckande är att elbilsandelen minskade från 21 procent till bara drygt 14 procent i augusti. Antalet nyregistrerade elbilar rasade nästan 44 procent och även laddhybriderna minskar rejält.

Räknat på 28 europeiska länder i stället för bara EU är elbilstappet det största sedan januari 2017, enligt analysföretaget Jato Dynamics.

”Det här är den fjärde månaden på rad som andelen minskar”, uppger Acea i ett pressmeddelande.

Hybridbilar utan laddkontakt var den enda biltypen som ökade under augusti. Toyota är en av årets stora vinnare på EU-marknaden. Foto: Niklas Carle

Hittills i år finns Stellantis, Kia, Ford och Tesla bland förlorarna. För Tesla minskar nyregistreringarna inom EU med nästan 15 procent.

Bland vinnarna finns bland andra Volvo och Toyota. Volvo stod för en av de största ökningarna av alla märken med nästan 38 procent hittills i år och 29 procent i augusti. Det beror inte minst på att Tesla Model Y backar ordentligt i augusti medan Volvo EX30 är på andra plats bland elbilarna.

För att biltillverkarna inte ska drabbas av miljardböter efter nyår när skärpta EU-regler kring koldioxidutsläpp träder i kraft vill Acea flytta fram införandet. Men det vill EU-kommissionen inte gå med på.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (23)

  • 2024-09-21 17:28 Så här ser det ut i…
  • 2024-09-21 12:26 Swenssons skrev: Det märks…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.