Nästa artikel
Anställda i uppror – hotar med strejk
Nyheter

Anställda i uppror – hotar med strejk

Publicerad 2024-09-25 18:30
Produktionen i Stellantis fabriker i Italien har minskat på grund av minskad efterfrågan De anställda är i uppror och hotar med strejk. Samtidigt vill landets regering att Stellantis ska öka tillverkningen av antalet bilar i de italienska fabrikerna.

Den europeiska bilindustrin är i gungning. Volkswagen behöver spara mycket pengar, och Audi kan tvingas stänga en fabrik i Belgien (där för övrigt anställda snodde 200 bilnycklar till nya bilar i protest). Även i Italien finns oroligheter.

Flera fackföreningar i landet uppmanar till en strejk bland Stellantis metallarbetare och lokala leverantörer, rapporterar Automotive News. Anledningen är koncernens minskade produktion i Italien. Tillverkningen har hittills i år minskat med 25 procent jämfört med samma period 2023. Totalt kommer 500 000 bilar tillverkas av Stellantis i Italien i år.

– Situationen är väldigt allvarlig, säger Rocco Palmobella, representant för italienska fackförbundet för metallarbetare, UILM.

Arbetet i Stellantis fabriker har vid flera tillfällen stoppats de senaste månaderna på grund av låg efterfrågan, speciellt för elbilar. Därmed har de anställda permitterats, delvis finansierat med offentliga medel.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har under flera månaders tid varit i konflikt med Stellantis och anklagat koncernen för att försumma Italiens historiska fabriker. Regeringen vill att Stellantis ökar sin produktion av bilar till en miljon fordon per år i slutet av årtiondet, men någon överenskommelse har inte nåtts.

Den italienska regeringen har fört samtal med kinesiska biltillverkare, i ett försök att locka dem till Stellantiskoncernen, och på så sätt öka produktionen av bilar. Men det är oklart om förhandlingarna har gett resultat. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • Igår 6:12 Raphael skrev: Italiens…
  • 2024-09-25 23:50 @Raphael: Detta skrevs i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.