Nästa artikel
Alpine A390 Beta är en elbil som ska kännas sportbilslätt
Nyheter

Alpine A390 Beta är en elbil som ska kännas sportbilslätt

Publicerad Idag 12:47 (uppdaterad Idag 14:33)
Alpine visar upp en ny elbilsmodell i konceptform som ska simulera körkänslan i en betydligt lättare bil.

Renaults sportbilsmärke Alpine säljer sedan tidigare coupémodellen A110 och ska utöka utbudet med en tuffare version av Renault 5. Nu visas också konceptbilen Alpine A390 Beta upp, som blir en eldriven crossover.

För den som gillar sportbilar med låg vikt – det som Alpine blivit känt för – låter det som ett underligt recept. Men Alpine lovar att detta ska vara en vardagsbil som kan förvandlas till en ”racingbest” när föraren vill.

Tack vare tre elmotorer (en framtill och två baktill) som styrs individuellt kan bilen använda aktiv momentstyrning för att ge ”kördynamiken i en lätt bil”, enligt Alpinechefen Philippe Krief.

– De flesta elbilar handlar bara om att köra rakt fram. Här är körsensationen utvecklad på samma sätt som i A110 och det beror främst på momentstyrningen, säger han till Autocar.

Bilen verkar alltså inte bli särskilt lätt, utan det är olika tekniska innovationer som i stället ska få bilen att upplevas som lätt.

Några tekniska specifikationer finns inte ännu, men Alpine vill inte att bilen ska vara snabbast eller erbjuda längst räckvidd i klassen eftersom ett stort batteri väger mer än ett litet.

Vi får i alla fall veta att Alpine A390 Beta har belysta trianglar både i fronten och på bakpartiet som kallas ”kosmiskt damm” och fälgar som lyser upp i blått när momentstyrningen är aktiverad.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.