Nästa artikel
800 000 bilar påverkas när 2G/3G-näten stängs ned
Nyheter

800 000 bilar påverkas när 2G/3G-näten stängs ned

Publicerad Idag 13:03 (uppdaterad Idag 13:23)
Uppkopplingen till mobilnätet kommer försvinna i hundratusentals bilar de kommande åren, enligt en ny uppskattning. Det riskerar att leda till fler omkomna och skadade i trafikolyckor.

De svenska mobiloperatörerna ska stänga ned de gamla 2G- och 3G-mobilnäten. Det kommer bland annat innebära att många bilägare blir av med uppkopplingen till sin bil.

Möjligheten att kolla bilens batterinivå eller position, eller att sätta igång klimatanläggningen innan avfärd, kan därför försvinna.

En annan viktig aspekt är att bilens så kallade eCall-system slutar fungera. Det kan automatiskt larma SOS vid en olycka vilket kan innebära skillnaden mellan liv och död.

”Sannolikt lär det inträffa trafikolyckor med omkomna som kunnat undvikas om systemet fungerat”

Omkring 800 000 personbilar och lätta lastbilar kommer omfattas av ändringen i ett ”värsta scenario”, enligt en ny rapport från Trafikanalys.

Om uppkopplingen försvinner i dessa bilar kommer mellan en och fyra personer omkomma, och mellan 10 och 32 personer skadas allvarligt i trafikolyckor, men Trafikanalys påpekar att det inte finns några detaljerade studier om exakt hur effektivt eCall-systemet är.

”Sannolikt lär det inträffa trafikolyckor mellan 2028 och 2032 med omkomna och drabbade som hade kunnat undvikas om eCall-systemet hade fungerat”, skriver myndigheten.

eCall-systemet kan larma SOS vid en olycka. Nu riskerar det att sluta fungera i äldre bilar. Foto: Niklas Carle

Mest uppseendeväckande är att det inte införs något krav på 4G- eller 5G-uppkoppling i nya, typgodkända bilar förrän den 1 januari 2026. Under hela 2024 och 2025 kommer det därför gå att typgodkänna bilar med enbart 3G-modem som snart riskerar att sluta fungera.

Vilka bilmodeller som riskerar att drabbas kan du se här. Vissa märken har aviserat att de har uppgraderingar av bilarnas modem på gång, men inte alla – och det blir ägaren som får ta kostnaden.

Telia har uppgett att nedstängningen av 2G-nätet ska skjutas upp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • Idag 17:51 Det värsta är ju att Toyota…
  • Idag 17:08 gmogmo skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.