Nästa artikel
Toyota stoppar brandfarliga bilar
Nyheter

Toyota stoppar brandfarliga bilar

Publicerad 31 januari 2014 (uppdaterad 31 januari 2014)
Toyota stoppar försäljningen av åtta bilmodeller i USA på grund av brandrisk. Bilarnas säten med stolsvärme brinner snabbare än tillåtet.

Toyotas återförsäljare i Nordamerika fick beskedet på torsdagen: försäljningen av åtta bilmodeller som är utrustade med stolsvärme stoppas tills vidare.

Stoppet gäller bland annat storsäljaren Camry och hybridvarianten Camry Hybrid. Berörs gör också modellerna Avalon, Avalon Hybrid, Corolla, Sienna, Tundra och Tacoma. Däremot påverkas inga bilar utanför Nordamerika.

Åtgärden kommer efter ett brandtest där det konstaterades att Toyotas säten med stolsvärme inte uppfyller de amerikanska kraven för flamskydd. Ett material inuti stolarna brinner snabbare än vad reglerna tillåter.

Toyota påpekar att materialet inte orsakat några bränder eller personskador.

Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration, ska nu granska fallet och besluta om en eventuell återkallelse.

Diskutera: Vad tycker du om Toyotas försäljningsstopp?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-31 09:28
Simon no1

Är det så att det finns en fara i detta så behöver nog inte NHTSA besluta någonting, finns det någon som återkallar och fixar till problem så är det ju Toyota, deras uttalade policy är ju att bilarna ska vara felfria....

#2 • Uppdaterat: 2014-01-31 09:43
true believer

Stolsvärme är inte Toyotas fel! Det är en idiotisk uppfinning gissa vem som uppfann den?

#3 • Uppdaterat: 2014-01-31 10:37
Swemba

@Simon no1,
Toyota återkallar bara när de är tvungna.
Toyotas verkstäder tar betalt av sina kunder när de lagar bilarna, precis som alla andra.

#4 • Uppdaterat: 2014-01-31 11:52
Raphael

Ger begreppet "hot seat" ny innebörd... :) De kanske kan sälja de felaktiga bilarna till Postkodsmiljonären?

#5 • Uppdaterat: 2014-01-31 14:20
Pi

Kan blott tänka mig vilka kommentarer som kommit ifrån ett visst "gäng" om det t ex varit VW som gjort denna återkallelse. Men nu är Toyota No 1 istället eller så är det den idiotiska uppfinningen eluppvärmd stol som skall stå och skämmas.
Till Leifer kan jag säga att påslaget till elstolarna sitter taskigt till även på vår lilla Kia men det är i alla fall 2 steg. Dessutom finns det rattvärme vilket hustrun uppskattar. I Golfen sitter dock elstols-reglaget så att man kan reglera det med pekfingret om man har handen på växelspaken - och utan att kolla. Dessutom 3 lägen.
I min f d Corolla satt påslaget mellan stolarna och det var dessutom en kombi-knapp för båda stolarna....suck...

#6 • Uppdaterat: 2014-01-31 16:29
Hanzzon

Och i andra rapporter får vi läsa att våra flamskyddade textilier vi har överallt i hem och bilar inte är bra för vare sig miljön eller hälsan då vi andas in kemikalierna.

Visst är det lite knepigt som du säger leifer med bara ett läge på stolsvärmen på Prius även om den är värmereglerad. Mig personligen gör det inget då jag slår på stolsvärmen tills sätet blivit uppvärmt och sedan slår jag av det och åker inte med stolsvärmen påslagen men vissa vill ju tydligen åka med den påslagen och vissa knäpper knappt av den vilket jag ha lite svårt att förstå men vill man göra så så är det väl så.
Avensis har ju dock sedan flera år steglös justering av stolsvärmen (vilket man kanske kan använda knapparna i från) och alla nyare modeller har åtminstone två lägen så jag antar att kommande Prius också lär ha det.

#7 • Uppdaterat: 2014-01-31 21:20
trasten

" fantastiskt fint rostskydd " jag vet inte...va!

#8 • Uppdaterat: 2014-01-31 21:48
PREVIA

Det är tydligen själva materialet i värmeellementet som inte klarar NHTSA normer för hur brandtåligt detta material bör vara enligt deras reglemente.
Står det här.
http://www.inforum.com/event/article/id/425116/
Andra biltillverkares återkallelser kanske inte uppmärksammas lika mycket som Toyotas trotts att bilar verkligen brunnit på grund av felen till skillnad från Toyotas fel läser man här vilket alla säkert läst tidigare.
http://www.nytimes.com/2013/12/28/automobiles/maserati-recalls-cars-mercedes-benz-investigation-is-upgraded.html?_r=0
Bilmärket som inte har några gaspedalen som fastnar i golvmattorna.
http://www.caradvice.com.au/186579/mercedes-benz-us-suv-recall-ml-g-class-affected/

#9 • Uppdaterat: 2014-02-01 00:09
Raphael

Toyota fick måhända inte kalla fötter och gjorde återkallningen på grund av det, men helt klart fick de kalla rumpor när de inte får grilla fläsket.

#a • Uppdaterat: 2014-02-01 11:45
Hackenbush

Har raderat några kommentarer som inte var riktigt rumsrena och utanför ämnet.

Moderator Hackenbush

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.