Nästa artikel
”Bilföretagen har grova pengar att tjäna”
Krönika

”Bilföretagen har grova pengar att tjäna”

Publicerad 2024-04-30 12:30
Jag hade ingen aning om att en av Sveriges vanligaste bilar skulle kosta närmare tre miljoner kronor att köpa nedplockad i bildelar, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Visste du att en av Sveriges vanligaste bilar består av ungefär 4 500 olika delar och att det skulle kosta närmare tre miljoner kronor att köpa alla styckvis? Inte jag heller när vi började arbeta med den här artikeln.

Det är lärorikt att göra en tidning för så vetgiriga och kunniga läsare. Man lär sig saker som man inte visste att man ville veta. Det kan handla om stort som smått. Ibland om något som först verkar oviktigt men som sätter fingret på något större.

Artikeln om ”reservdelsbilen” som du hittar här är lite av varje. Att tutan kostar en femhundring och att ratten går på 7 000 kronor kan kanske sorteras in under onödigt vetande. Att alla reservdelar tillsammans kostar som sex nya bilar var dock en ögonöppnare. Om inte annat visar det att bilföretagen har grova pengar att tjäna efter själva bilförsäljningen.

En annan intressant upptäckt är att de delar som är specifika för en elbil bara är marginellt dyrare än delarna till en bensinbil. Ändå har elbilen ett betydligt högre pris. Man kan fundera på varför.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2024-05-01 10:19 Mr Snoid skrev: Konstigt att…
  • 2024-04-30 22:52 Mäkinen: Den var bra!
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.